Hundtricks – klickerträning

Att träna med sin hund är enormt viktigt, av många anledningar. Den kanske viktigaste anledningen är att en understimulerad hund kan bli oerhört jobbig att handskas med. En hund som inte får motion för både hjärta och hjärna är en hund som riskerar att bli en problemhund. De flesta vet och förstår att hundar behöver fysisk motion, man måste ta dem på promenader och låta dem springa med jämna mellanrum. Vad många däremot missar är att det är kanske ännu viktigare att låta hunden stimulera sin hjärna. Att bara gå på promenader och kasta en pinne fram och tillbaka gör inte en hund trött och lugn, det gör en hund pigg och uppstressad. Vill man få en hund trött och utmattad så måste man tvinga den att använda hjärnan. En otränad hund har bättre kondition än en mänsklig elitidrottare. Det säger lite om hur hundars grundkondition ser ut i förhållande till människans. Att trötta ut en sådan är inte lätt.

Så hur gör man för att trötta ut sin hund? Det finns jättemånga sätt att träna. De kanske enklaste som passar bra för latmaskar som är för slöa, dumma eller lata för att träna ordentligt med sin hund så kan man slänga ut en näve godisar på gräsmattan och låta hunden leta upp dessa. Hundar har, som bekant, en otroligt bra näsa. De kan urskilja dofter som en människa knappt kan föreställa sig och det kan man utnyttja. Att nosa sig fram till något är utmanande för hunden och det är oerhört uttröttande mentalt. För aktiva hundar som behöver mycket stimulans räcker det inte att springa, cyklar och kasta boll eller pinne. Det är visserligen utomordentlig motion för hunden men det stimulerar inte hjärnan något och hundar, precis som människor, behöver aktivera hjärnan.

Sök- och spårträning är två fenomenala träningsformer för hundar. I båda dessa träningsformer så är det hundens näsa som är verktyget och deras snabba fysik en bonus. Man behöver inte ha en stark och snabb hund för att träna spår och sök utan det kan man göra med alla olika hundraser. Däremot kan det vara fördelaktigt att kanske inte köra i den grövsta typen av terräng om man har en lite mindre hund som kanske inte så lätt kan hoppa över stock och sten. Sök och spår kommer vi skriva mer om framöver. I det här avsnittet ska vi behandla klickerträning som är den överlägset bästa och mest effektiva metoden att träna hundar.

Vad är klickerträning?
Grundtanken kommer från att man ska få hundar (eller andra djur) att uppvisa ett önskat beteende genom positiv förstärkning. Med positiv förstärkning menas att man berömmer hunden när den gör det man önskar, och på grund av det så kommer hunden att självmant bjuda på det beteendet. Se guiden till hur man lär en hund att snurra i avsnittet för passivitetsträning.
Det som gör klickerträning så kul för både människa och hund är att man aldrig använder sig av bannor, negativa ord eller annan bestraffning. Bestraffningen i klickerträning är att belöningen uteblir. Klickern i sig är en liten plastbit med en liten metallskiva i, trycker man på metallskivan gör den ifrån sig ett klickande ljud när den böjs. Anledningen till att man vill använda klicker är att det är lättare att vara exakt med att klicka i rätt stund än om man väljer något annat. I teorin så kan man använda vad som helst för att markera att hunden gör det man önskar. Fördelen med klicker är att det är lättare att klicka i exakt rätt ögonblick än om man till exempel ska använda rösten och säga bra eller något liknande när hunden gör rätt. Det är också alltid exakt samma ljud från klickern. Om man istället använder rösten så kan det skifta i tonläge, längd på ordet och intonation osv vilket kan förvirra. Klickerns fördelar är alltså att den alltid låter exakt lika dant och att det är lättare att klicka exakt. Om du belöna din hund för att till exempel lyfta på tassen så är det viktigt att klicka exakt när den lyfter på tassen, inte när den redan lyft på den och hunden kanske precis påbörjat ett nytt betende, som att vara på väg mot att slicka på tassen, sätta ned den igen eller liknande.

Klickerträningen börjar med att man ska lära hunden att klicket är en markering av ett önskvärt beteende. Det gör man genom att helt enkelt klicka och ge hunden godis tills man ser att hunden förstått att varje gång man klickar så får den godis. Man ska alltså klicka precis när hunden utför det önskade beteendet, inte några bråkdelar efter, vilket det lätt blir om man inte använder klickern. Mer information om grunderna i klickerträning kan ni hitta här.

Att klickerträna med sin hund är både roligt och belönande. Man får en glad hund som frivilligt bjuder på många tricks. Om jag får ta min egen hund som exempel som klickertränats sedan hon var en liten valp. Vi har aldrig använt oss av bannor och bestraffningar med henne. Hon är ändå lydig, snäll och glad. Hennes favoritleksak är en frisbee som vi ofta kastar med och ett bra exempel på hur en klickertränad hund beter sig är när man tar upp frisbeen och hon vill att den ska kastas. Då ställer hon sig framför mig, snurrar runt ett varv, backer några steg, sätter sig ned, lägger sig ned, rullar runt, skäller osv. Gärna allting på samma gång. Det kan se väldigt roligt ut. Anledningen till att hon beter sig så är att jag inte sagt åt henne vad jag önskar att hon ska göra för att få frisbeen kastad. Svansen går i ett hela tiden och hon utstrålar en otrolig glädje och leklust. Jag är övertygad om att mycket av hennes glada och muntra personlighet kommer från att vi just alltid fokuserat på att ha roligt och belöna önskvärda beteenden istället för att bestraffa när hon gör fel.
Här har ni några roliga tricks man lätt kan lära en hund med hjälp av klickern.

Här ser ni hur nyttigt klickerträning kan vara för hundens vardagsbeteende. Svårt att klicka klorna på hunden? Lär den att det är kul med hjälp av klickern.

Samma gäller med att använda en sådan där kon på huvudet om hunden blivit skadad och måste ha en sådan. Många hundar tycker att det är väldigt obehagligt. Varför inte lära hunden hur kul det kan vara att ha en liten kon på huvudet.